1 mei Feest 'VOOR' de arbeid

Op 1 mei 2017, over deze onderwerpen: Welzijn en sociale zaken
Minste werklozen in 15 jaar

Jobs, jobs, jobs....

Volgens de Nationale Bank van België zijn er sinds de start van de 'Zweedse' regering Michel I in 2014 al meer dan 100.000 jobs bijgekomen. 2016 was een 'boerejaar' voor de Vlaamse arbeidsmarkt. We zien voor het eerst in 5 jaar dat de werkloosheid daalt. Meer nog, de VDAB heeft nog nooit eerder zoveel vacatures gehad. In ons West-Vlaanderen hadden we een groei van 34.1%. Traditioneel is onze provincie één van de eerste om na een periode van crisis uit het dal te klimmen.

We moeten wel realistisch blijven, we hebben nog altijd 33% meer werkzoekenden dan voor de economische crisis in het jaar 2008.

Werkpunt: er was wel een stijging in de gemiddelde werkloosheid onder,

  • langdurige werkzoekende (+2j)
  • mensen met een arbeidshandicap
  • mensen afkomstig uit een niet-EU-land.

War for talent

Iedere provincie/regio heeft ook z'n problemen. West-Vlaanderen lijdt steed meer en meer onder de vergrijzing. Met als gevolg dat de werkgevers moeilijk nog werknemers vinden. Maar toch kan het mooie cijfers voorleggen.

  • werkloosheidsgraad is met 5.6% onder het gemiddelde van Vlaanderen (7.20%)
  • werkgelegenheidsgraad bij 15-64-jarige ligt op 68.60%, nergens hoger!

Het aantal werkzoekenden is zodanig gedaald dat de bedrijven moeilijk hun vacatures kunnen invullen (link). Per vacature heb je 5.2 werkzoekenden. Wie geen mensen vindt, staat op de rem van groei. Dit kan op lange termijn nefast worden voor het voortbestaan van de ondernemingen en het welzijn en de welvaart van de regio. Ze moeten de jongeren, die na hun studies niet weer keren, aantrekken.

Dus 'werk' aan de winkel!  (JP)

Bronnen: HLN, VDAB

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is