15 aug. 2019 - Stijn Streuvels, 50 jaar later

Op 15 augustus 2019, over deze onderwerpen: Cultuur en Sport, Goed om weten gemeente Avelgem, Toerisme & recreatie
15 aug. 2019 - Stijn Streuvels - 50 jaar na z'n dood

Op 15 augustus 2019 is het vijftig jaar geleden dat één van onze grootste Vlaamsche schrijvers, Stijn Streuvels (pseudoniem van Frank Lateur), stierf.  

Om dit te herdenken, is er een uitgebreid programma in en rond Het Lijsternest in 'Yvegem'. Het Lijsternest wil deze bijzondere dag niet zomaar voorbij laten gaan. Er is een dagvullende programmatie in en rond het huis van Streuvels voorzien. 

Hoogtepunt: het Lettertype collectief herneemt om 20u haar herwerking van de roman De Vlaschaard. Deze iconische roman transformeert in een confrontatie tussen twee performers en een danser. 

De toegang is gratis. Zie hier voor meer info over alle activiteiten vanaf 11 tot 21 uur.

Hij werd geboren als derde kind van Kamiel Lateur en Marie-Louise Gezelle, een jongere zuster van priester-dichter Guido Gezelle. Van 1887 tot 1905 verbleef Streuvels in Avelgem. 

Tussen 1899 en zijn dood in 1969 schreef Streuvels vooral naturalistische romans en novelles, waarin hij het Vlaamse dorpsleven als geen ander wist te doorgronden. Tot zijn bekendste werk behoren naast De vlasschaard en De teleurgang van de Waterhoek,  ook Het leven en de dood in den ast . 

(De novelle Het leven en de dood in den ast is opgenomen in de literaire canon van de Nederlandstalige literatuur).

Waar: Het Lijsternest - Stijn Streuvelsstraat 25, Anzegem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is