9 mei Europadag

Op 9 mei 2017
Europa

9 mei,  één dag na 8 mei V-dag - Bevrijdingsdag of Wapenstilstand-, viert Europa feest.  In 1950, op die dag, legde Robert Schuman, toen Frans minister van Buitenlandse Zaken, een verklaring af over de oprichting van een Europese Gemeenschap voor kolen en staal, de gekende EGKS. De grondreden was wel om er voor te zorgen dat Duitsland en Frankrijk onder elkaar geen oorlogen meer zouden voeren. De belangrijkste industrieën waarom oorlog kon gevoerd worden, waren juist staal en kolen. Zes landen stapten in het avontuur. Dus naast Frankrijk en Duitsland waren dit ook België, Luxemburg, Nederland en Italië.

Adenauer, Paul-Henri Spaak zijn samen met Schuman erin geslaagd om ons continent te verenigen zonder oorlog. Velen hebben dit met wapens geprobeerd maar mislukten, bijvoorveeld Caesar, Napoleon, Hitler enz..

De N-VA gelooft in de Europese unie. Onze wereld is een dorp geworden en is in alles met elkaar verbonden. De Europese Unie pakt de uitdagingen aan die te groot zijn voor één land, zoals de vluchtelingencrisis, economie enz..
Maar dit alles moet voldoende gedragen zijn door de burgers. Daarom moet Vlaanderen mee aan de Europese tafel zitten. De verschillende landen van de EU moeten hun identiteit kunnen bewaren. Een Verenigde Staten van Europa is dus zeker géén goed idee. Want de EU mag nooit uitgroeien tot een superstaat.

De Unie moet groeien van onderuit en mag niet van bovenaf worden opgelegd. #europaday (JP)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is