Deze tegel vindt u binnenkort overal in Vlaanderen in het trottoir. Ook in Avelgem??

Op 4 mei 2017, over deze onderwerpen: Energie & Milieu
Peukentegel. Ook in Avelgem??

In de strijd tegen zwerfvuil komen er in heel Vlaanderen duizend ‘peuken­tegels’, een bakje in het trottoir waarin rokers hun sigaret kunnen gooien. Dit alles betaald door de tabakindustrie. 

Een asbak in de grond. Zo kun je een ‘peukentegel’ nog het best omschrijven. De tegel wordt in het trottoir ingebouwd, op een plaats waar rokers zich vaak ophouden. Bijvoorbeeld uitgang van een station, bushaltes enz..

In de strijd tegen de bijna 18.000 ton zwerfafval langs onze wegen komt de peukentegel daarom in heel Vlaanderen. Het opruimen van het zwerfafval kost de Vlaamse belastingbetaler jaarlijks zo’n 60 miljoen euro.

De sigarettenpeuken, die pas na jaren vergaan, zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het zwerf­afval, zo blijkt uit onderzoek van de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM, pas daarna de plastic verpakkingen!

 

Wanneer deze peukentegels hun nut hebben bewezen, zal dit als standaardonderdeel ingevoegd worden, wanneer er ergens een nieuwe bushalte wordt ingericht. Dus ook in Avelgem ?.......

Bronnen:

  • foto D. V.
  • De Standaard

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is