Drama in de Boven-Schelde - Franse autoriteiten lieten na België in te lichten

Schelde vol dode vissen door dijkbreuk

Bij het Noord-Franse dorp Thun-Saint-Martin (nabij de stad Cambrai) is een dam in een bezinktank met 100.000 kubieke meter bietenwaswater, dat zeer rijk is aan organisch materiaal,  doorgebroken en in de Boven-Schelde terecht gekomen. Al in de nacht van 9 op 10 april vond het incident in de Franse suikerraffinaderij Tereos plaats. Het was zo erg dat straten van het dorp onderliepen, melde het dagblad La Voix du Nord. De Waalse als de Vlaamse autoriteiten zijn voor zover bekend NIET of zeker VEEL TE LAAT door hun Franse collega's op de hoogte gebracht van deze grootschalige verontreiniging. Daarom is men in België dan ook zeer laat tot actie kunnen overgegaan om massale vissterfte in de Boven-Schelde tussen de Frans-Belgische grens en Gent te voorkomen.

Er is geen zuurstof meer in de rivier en de Belgische reddingsdiensten staan ​​machteloos tegenover de omvang van de ramp die de flora en fauna van de Schelde hard heeft getroffen.

De Schelde is "dood", een zuurstofgehalte van 0,0, over meer dan 90 km.

Medewerkers van DNF (Département de la Nature et des Forêts), de afdeling natuur en bossen van het Waals Gewest, proberen zoveel mogelijk vis te redden. Bijgestaan ​​door hun Vlaamse collega's, de verantwoordelijken van het Escaut-Lys-riviercontract en de lokale vissers, vissen ze de grootste vis op om ze in nabijgelegen poelen uit te zetten.

In Frankrijk en Wallonië is naar schatting 99,8 procent van het totale visbestand gestorven,

De waterbeheerders in Vlaanderen nemen in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos maatregelen om vissterfte op de Boven-Schelde tegen te gaan.

Na enkele dagen bereikte 'de dood' ook de Vlaamse sector. Daarom werd direct gestart met  ‘een massale reddingsactie’ dixit Patrick Van Bockstal van De Vlaamse Waterweg. Tal van zuurstofbeluchters zijn in de Schelde geplaatst om vissen en ook andere levende organismen te redden. Het toevoegen van zuurstof moet ervoor zorgen dat het 'goedje' zoveel mogelijk wordt afgebroken. En dat is mogelijk, omdat het hier niet om een chemische verontreiniging gaat, maar een biologische verontreiniging.

De VMM meet voortdurend de waterkwaliteit op de Boven-Schelde op 5 locaties om de situatie op te volgen. Experts hebben er goede hoop in dat 95 procent van de vissen in Vlaanderen de ramp zal overleven.

Het Vlaams Gewest moet actie ondernemen tegen de vervuiler.

Met de massale vissterfte in de Boven-Schelde in 2012, waarschijnlijk veroorzaakt door een lozing van een bedrijf in Wallonië waardoor het visbestand in de Boven-Schelde tot Gent zeer lang heel slecht was en zich net aan het herstellen was, in het achterhoofd vraagt N-VA Avelgem aan de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir maar twee dingen.

1) een sterk signaal (lees vraag naar vergoeding) naar de vervuilers toe en OOK naar deze die het nagelaten hebben de Belgische autoriteiten veel te laat en te laks gewaarschuwd te hebben.

2) een steunpakket om de vispopulatie terug op peil te brengen.

 

N-VA Avelgem bedankt alle instanties, maar ook de vele paritculieren die hun steentje hebben bijgedragen om deze catastrofe zo klein mogelijk te houden! 

Boodschap aan de hengelaars: De ingezette beluchters zijn zeer recent nog aangekocht via het Visserijfonds, dus met de opbrengsten van jullie visverloven, specifiek met het doel om bij dergelijke calamiteiten ingezet te worden om vissterfte zoveel mogelijk te vermijden.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is