EINDELIJK!! Invoeren GAS-boetes in Avelgem.

Gemeentelijke administratieve sanctie

Wat is een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS)?

Een Gemeentelijke Administratieve Sanctie, kortweg GAS, is bedoeld om kleine overlast zoals sluikstorten, hondenpoep, nachtlawaai, wildplassen enz. aan te pakken.

In principe moet het gerecht optreden wanneer er wetten worden overtreden. Maar omdat Justitie overbelast is, gebeurt dat in vele gevallen niet

Kortom: GAS maken het mogelijk om strafbare feiten die niet tot de prioriteiten van het parket behoren te bestraffen.

De GAS-boete is dan een effectieve snelle manier om straffeloosheid tegen te gaan. Onze lokale besturen kunnen autonoom beslissen wat ze willen bestraffen. Een centrumstad kampt bijvoorbeeld meer met geluidsoverlast dan een kleinere gemeente, en kan een GAS-boete anders bepalen.

Zo goed als alle Vlaamse gemeenten passen de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) toe. Niet minder dan 95,5 % van de bevraagde gemeenten gaven aan dat zij als gemeente GAS-boetes voorzien voor inbreuken op hun reglementen en verordeningen.

Nu sluit de gemeente Avelgem zich aan.

Eindelijk! N-VA Avelgem ijvert reeds lang om die sancties in te voeren, en dit sinds de vorige legislatuur. Zie ook ons verkiezingsprogramma gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Voor zover de GAS worden gebruikt om overlast tegen te gaan die niet via gerechtelijke weg wordt aangepakt, is de GAS een goede sanctie.

N-VA Avelgem is dus grote voorstander van een eerder strikte toepassing van de werkwijze.

Maar het is niet de bedoeling om dit instrument veelvuldig in te zetten voor de ‘bestraffing’ van zaken die het normale gevolg zijn van onze samenleving. Men kan stellen dat straffeloosheid wordt aangepakt, men ook de verzuring tegengaat. 

"De GAS-boetes zijn er niet om ons lastig te vallen, maar net om overlast rondom ons te voorkomen".

 

DAAROM KEURDE DE N-VA-FRACTIE INVOERING VAN GAS IN AVELGEM VOLMONDIG GOED IN DE GEMEENTERAAD VAN 31 JANUARI 2022.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is