Dé sporthype van het moment is padel, ook in Avelgem

Padel in Avelgem

Padel - een mix tussen squash en tennis in een soort van glazen kooi - blijft een hype.

Op de gemeenteraad van 29 maart werd de goedkeuring voor de aanleg en uitbating van 2 padelterreinen gevraagd.

De padelsport is populair geworden de laatste jaren. En ook de corona-pandemie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen padel gaan beoefenen. Omdat er in Avelgem ook vraag was om deze sport te kunnen beoefenen, werd besloten om dit ook in Avelgem aan te bieden.

Binnen de visie om alle sporten te centraliseren, kwam de site van sporthal Ter Muncken als eerste mogelijke locatie naar voor. Omdat deze site niet haalbaar bleek op korte termijn, werd gezocht naar een andere locatie. Die werd gevonden op de site van Spikkerelle, in de nabijheid van de tennisterreinen (zie foto).

Deze beslissing druist wel in tegen de visie van de meerderheid om rond Spikkerelle en het kasteel de 'culturele' long van Avelgem te maken. 

Wat eveneens typerend is: de meerderheid zal de de aanleg en uitbating van de terreinen -op gemeentelijke grond dus- uitbesteden aan een investeerder i.p.v. de terreinen zelf aan te leggen en uit te baten. 

De meerderheid wenst te werken via een recht van opstal, dwz. het recht om de eigendom van gebouwen of inrichtingen, te weten 2 padelterreinen, te hebben op andermans grond gedurende een vooraf bepaalde periode. De opstalhouder, die het recht verkrijgt, is eigenaar van de door hem opgerichte infrastructuur. Het recht heeft een tijdelijk karakter, en wordt dus toegekend voor een welbepaalde duur, met mogelijkheid tot hernieuwing. Avelgem kiest voor een duurtijd van 25 jaar. Dit heeft tot wel gevolg dat de grond gehypothekeerd wordt voor minimum 25 jaar, en dat het beeld van een eengemaakte culturele site in de onderste lade verdwijnt.

De aanleg van een terrein kost gemiddeld 40.000 euro, met inbegrip van zowel de grondwerken als de hele constructie. De gemiddelde verhuurprijs bedraagt 24 euro per terrein per uur. Indien dit hier aanslaat verdien men de investering in amper één jaar terug.

Er is helaas ook een keerzijde aan het mega populaire padel: lawaai- en lichthinder.

Eén belangrijk punt vindt N-VA Avelgem niet terug in het weliswaar mooie concept, namelijk de vraag of padel op deze locatie geen hinder zal veroorzaken voor de naaste buren. Het geluid van een padelbal op de glazen wanden van de kooi dringt, in tegenstelling tot dat van een tennisbal, verder door. Het is niet de sterkte van het geluid, maar het constante getok dat storend kan overkomen. Een onderzoek wees uit dat geluidspieken tot 73 decibel kunnen bereikt worden, wetende dat daarmee de wettelijke geluidsnorm in woongebied ruimschoots overschreden wordt. Die is vastgelegd op 45 dB overdag, 40 dB van 19 tot 22 uur, en daarna 35 dB. Een erkend milieudeskundige schreef als besluit van een onderzoek dat de exploitatie van een padelveld een significante geluidsimpact zal hebben op de onmiddellijke omgeving. Hopelijk wordt het niet zo erg in de buurt van de nieuwe accommodatie.

Er wordt nu een oproep gedaan aan potentiële investeerders om een dossier, dat aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, in te dienen (tot 3 mei - 10u00).  Iedere voorwaarde heeft een gewicht aan punten. Hopelijk wordt ook de eventuele geluidsoverlast in beschouwing genomen. Degene die de meeste punten heeft mag starten om de Avelgemnaar een nieuwe sportmogelijkheid te geven. 

N-VA Avelgem is tevreden dat er een nieuwe accommodatie komt, want sport is bevorderend voor de gezondheid, maar bij padel is het even belangrijk rekening te houden met de leefomgeving van de omwonenden!

Wordt opgevolgd!

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is