Heraanleg kruispunt Stijn Streuvelslaan - Doorniksesteenweg - Stationsstraat - Rooien boom

N-VA Avelgem - Heraanleg kruispunt Doorniksesteenweg – Stationsstraat – Stijn Streuvelslaan
Op de plannen (bron www.avelgem.be) is te zien dat de oude boom op het kruispunt moest sneuvelen. Normaal gezien zullen er meer bomen geplant worden dan er gekapt worden. Dat lijkt mooi nieuws. Dit wil zeggen meer groen, meer schaduw, positief voor het klimaat. Maar is dit wel goed nieuws? We mogen ons niet blind staren op het aantal bomen op zich. Veeleer is het belangrijk dat het volume aan groen gelijk blijft. Want het volume van een grote oude boom die gekapt wordt en een jonge nieuw aangeplante boom is lang niet altijd gelijk! Er bestaan speciale omrekentabellen voor. Zo zou een vijftigjarige boom vervangen moeten worden door minstens 6 bomen met een stamomtrek van 18 to 20 cm, gemeten op 1 meter hoogte!

Er moet naar de hoeveelheid groen gekeken worden en niet naar de hoeveelheid bomen.

De beste manier van werken is dat men het kroonvolume bepaalt. Als men dat gemeten heeft, kan men alles in het werk stellen om het volume aan groen op peil te houden. 

De bomencompensatie mag niet alleen gebaseerd zijn op kwantitatieve aantallen. Men moet ook kijken naar de economische, fysieke én de duurzaamheidswaarden van een boom. 

De vraag die N-VA Avelgem stelt: "Zal de boom die sneuvelde op het einde van de Stijn Streuvelslaan op correcte wijze vervangen worden?".

Dit zal N-VA Avelgem opvolgen en er op toezien dat de vervanging correct verloopt, want de zorg voor de natuur zit in ons DNA.

N-VA is een partij die het milieu koestert, ondanks dat velen het tegenovergestelde beweren. De natuur ligt nauw aan ons hart. Het mooiste bewijs is dat niemand minder dan Mark Demesmaeker uitgeroepen werd als het het meest invloedrijke milieu-parlementslid van het hele Europese parlement. Een N-VA'er , maar geen 'Groene'...

Conny Rogie - Gemeenteraadslid N-VA - Avelgem

   

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is