Verkiezingen, hoe zit dat weer ????!!!????

N-VA Avelgem - Verkiezingen 2024, hoe zit dat weer ??

Het jaar 2024 wordt écht de moeder aller verkiezingen.

Weet u dat de democratie nog lang niet begraven ligt? Voor vier miljard mensen in meer dan 70 landen vinden dit jaar verkiezingen plaats.

Ook in ons land. Zelfs op 2 tijdstippen. De belangrijkste voor ons, Avelgemnaren, is die in het najaar. Dichtst bij de mensen in de straat, in ons dorp, in Avelgem aan de Schelde.

 

Op 9 juni 2024 verkiezen we 3 parlementen: het Vlaamse, Federale en Europese parlement. 

 

→ Voor alle plus-18-jarigen geldt een opkomstplicht.

→ Enkel voor de Europese verkiezingen mogen jongeren van zestien en zeventien jaar ook hun stem uitbrengen. Voor die leeftijdscategorie geldt geen opkomstplicht alsook geen registratieplicht.

 

Op 13 oktober 2024 volgen de  provincieraads- en gemeenteraadsverkiezingen. 

 

→ Dan geldt voor het eerst GEEN opkomstplicht meer, wel stemrecht.

→ Het belang van de ‘kop’-stem neemt gevoelig af. Deze heeft immers geen impact meer op het bepalen van verkozenen en opvolgers. Vanaf nu is een ‘kop’-stem enkel nog bepalend voor het aantal zetels dat een partij kan verwerven. 

Dus luidt de boodschap: maak het bolletje naast je favoriete kandidaat of kandidaten van je favoriete lijst rood, of kleur ineens alle bolletjes op je favoriete lijst rood! (lijsten mixen mag niet!)

 

Ons land is opgedeeld in provinciale kieskringen. 

U kunt voor bovenlokale lijsten enkel stemmen voor West-Vlaamse kandidaten en bijvoorbeeld niet voor Bart De Wever of Theo Francken of Alexander De Croo of Vincent Van Peteghem of Willy Claes of …. 

 

Financiering van de lokale politiek 

Hebt u vragen over wat onze gemeenteraadsleden verdienen en welke verplichtingen daaraan verbonden zijn? We geven u wat duidelijkheid daarover: 

Onze gemeenteraad bestaat uit 21 verkozen gemeenteraadsleden. Die groep bestaat uit een meerderheid (GBA (8) en Tandem (6)) die de gemeente bestuurt, en een oppositie (CD&V (6) en N-VA (1 - Conny Rogie)) die hen het vuur aan de schenen legt. 

 

Het college van burgemeester en schepenen bestaat uit de burgemeester en vijf schepenen. Die zes verkozenen krijgen een maandwedde die wettelijk bepaald is volgens het inwonersaantal van de gemeente (+ 10.000) en een percentage (+/- 68%) van de vergoeding van de leden van het Vlaams Parlement. 

Vandaag krijgt de burgemeester een bruto maandloon van om en bij 6.260 euro (geïndexeerd). 

Voor de schepenen is dat plus minus 3.756 euro bruto per maand. 

Zij krijgen ook vakantiegeld en een eindejaarspremie. Dat beïnvloedt hun pensioen. 

 

De vijftien andere raadsleden krijgen maandelijks presentiegeld voor de gemeenteraden in een politiek jaar (8 raden in 2023). Dat bedraagt momenteel voor Avelgem 200 euro (*) exclusief bedrijfsvoorheffing. 

Daarbij staat ons N-VA-raadslid tien procent van het brutobedrag af aan de partij. Dat is dus ongeveer 105 euro netto. 

 

(*) De geïndexeerde minima en maxima bedragen op 1 dec ‘23: €58,28 en €254,95 euro.

 

Afschaffing stemplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Op 13 oktober zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Nieuw is dat er daarvoor geen stemplicht maar stemrecht geldt. Dit wil zeggen dat men niet meer verplicht is om te gaan stemmen. 

 

Gebruik uw stem! Ga dan ook zeker stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024. Want ieders stem telt!

En dat om verschillende redenen. 

Onze voorouders hebben gestreden om te mogen gaan stemmen, om vrouwenstemrecht, enz.

Er werd in de vorige zes jaar meermaals geopperd dat men beslissingen nam zonder de burger daarbij te betrekken.

Nu krijgt u de kans om te reageren. Grijp die kans en ga stemmen!

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is