Invoeren van een schoolstraat op proef in de Sint-Jansstraat

Schoolstraat

Wat is een schoolstraat? 

Sedert oktober 2018 werd de term 'schoolstraat' in de wegcode opgenomen. Dit is een nieuw concept dat onze openbare weg veiliger maakt door er een deel van het verkeer te weren.  Een schoolstraat biedt een oplossing voor de verkeersdrukte bij de schoolomgeving tijdens de spitsuren. De wegbeheerder, hier de gemeente, beslist of hij een schoolstraat wil inrichten of niet, en is zodus bevoegd om specifieke verkeersregels vast te leggen. 

Een schoolstraat wordt aangeduid met het verkeersbord C3 en een speciaal onderbord 'Schoolstraat' (zie foto). Een ‘schoolomgeving’ is de zone waarin 1 of meerdere wegen gelegen zijn waarin de toegang tot een school zich bevindt, hier specifiek de Sint-Jansstraat kant brandweer (zie plan). 

In de schoolstraten, tijdens voorafbepaalde tijdspannes, is de openbare weg voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ook speed pedelecs. Deze laatste twee weggebruikers moeten wel stapvoets in de straat rijden. Prioritaire voertuigen, zoals brandweerwagens, die hun zwaailicht aan hebben, mogen in de schoolstraat rijden (cfr. art.37.2). Ook het uitrijden van de schoolstraat door bewoners is toegelaten.

Dus: de wegcode omschrijft de schoolstraat als “een openbare weg in de nabijheid van een onderwijsinstelling waar tijdelijk en tijdens bepaalde uren aan de toegangen een verplaatsbare afsluiting geplaatst is met het verkeerbord C3 voorzien van een onderbord met daarop de vermelding ‘schoolstraat’”.

Door een schoolstraat in te voeren, zorg je voor een betere, veiligere schoolomgeving waarbij er een gemoedelijke sfeer wordt gecreëerd ter hoogte van de schoolpoort.
Gedaan met fout- of dubbelparkeren of chaos voor de schoolpoort.

Gemotoriseerd verkeer is dus op schooldagen van 8.15 tot 9 uur en van 15.30 tot 16.15 uur verboden. En op woensdag is de schoolstraat van toepassing van 8.15 tot 9 uur en van 11.15 tot 12 uur.

Wat is de impact voor buurtbewoners? Enkel het uitrijden van de straat door buurtbewoners is toegelaten.

Daar wringt het schoentje: men mag niet binnenrijden tijdens die bepaalde uren. Dit werd initieel door het gemeentebestuur over het hoofd gezien. 

Dit werd wederom beslist zonder de buurtbewoners te raadplegen en zonder de gemeenteraad te kennen. Na meerdere boze reacties, heeft de burgemeester op woensdag 31 maart een onderhoud gehad op de parking van de brandweer. Daar konden de buurtbewoners hun grieven kwijt. Het grootste probleem is dat deze hun huis niet meer kunnen bereiken tijdens de uren waarin de schoolstraat van kracht is.

De N-VA-fractie staat uiteraard zeer positief ten aanzien van dit project, dat de verkeersveiligheid van onze schoolgaande jeugd moet verbeteren, maar betreurt dat er opnieuw geen rekening gehouden werd met de buurtbewoners.

Daarom werd er door gemeenteraadslid voor N-VA Conny Rogie op de gemeenteraad van 29 maart 2021 gevraagd of de buurtbewoners over een bewonerskaart die hen zou toelaten de zone in te rijden, zouden kunnen beschikken, met inachtname van de geldende spelregels. Zoals de N-VA-fractie in de periode van de parkeerperikelen in Burchthof dit ook gevraagd heeft. (zie doc)

Het antwoord van de burgemeester op deze vraag was zeer duidelijk, namelijk dat men dit niet wenste te doen. Wat blijkt nu? Men is er toch van teruggekomen, en de buurtbewoners hebben TOCH een kaart gekregen (zie vb.). We kunnen dit dus alleen maar bejubelen.

De N-VA-fractie hekelt wel opnieuw de manier waarop dit werd uitgerold. Zonder inspraak, zonder diepgaand onderzoek. Dit is niet de eerste keer dat de meerderheid haar plannen moet aanpassen, en ACHTERAF de bevolking gaat bevragen, en moet BIJSTUREN.

Besluit.

De gemeente vraagt dus om zowel als ouder of als leerling zoveel mogelijk te voet of met de fiets naar school te komen.

Toch met de wagen: parkeren kan men iets verderop op de parking van het kerkhof, of in de Ganzenhofstraat, weliswaar op de parkeerstroken!

Zoals de titel het aangeeft:

Dit is weliswaar een proefopstelling, die ingaat na de paasvakantie, en die geëvalueerd zal worden op het einde van het schooljaar.

Wordt vervolgd. 

(JP.)

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is